info pomazánky polívky hl. jídla přílohy saláty moučníky ostatní FAQ podpora kontakt


MOUČNÍKY


SLUNEČNICOVÁ HALVA

- ingredience: 2oo g slunečnicových semínek, sušený sojový nápoj, 5o g rozinek, 5o g strouhaného kokosu, 5o g ořechů (jaké chcete), skořice, cukr, rostlinné máslo.

- slunečnicové semínka opražíš na suché pánvičce. Pak je s přiměřeným množstvím vody rozmixuješ na hustou kaši, kterou pak kydneš zpět na pánev. Přidáš suš. sojový nápoj (asi dvě polévkové lžíce), cukr, spařené rozinky, strouhaný kokos, nasekané ořechy a trochu skořice, rostlinné máslo. Kaši míchej než pořádně zhoustne a nebude lepit. Nech vychládnout na pokojovou teplotu ... .

autor :   unknown

MUNGOVÁ HALVA

- ingredience: mungo fazole, rostlinné máslo nebo olivový olej, cukr, rozinky, strouhaný kokos, mandle ...

- Mungo na dvanáct hodin namočíš, pak rozmixuješ. Na panvi rozehřeješ rostlinné máslo nebo olej, přidáš rozmixované mungo, spařené rozinky, kokos, nasekané mandle a cukr. Podle potřeby vodu (měla by to být hustá kaše) a za stálého míchání vaříš než se voda vyvaří a zbyde z toho nelepivá hustá hmota.

autor :   unknown

MŘÍŽKOVÝ JAHODOVÝ KOLÁČ

- ingredience: 300 g polohrubé mouky, kypřicí prášek, 100g cukru, 120 g margarínu, 100 ml sój. nápoje, 250 g jahodové marmelády (pozor na E120), 2 PL vody

- Změklý margarýn našleháme s cukrem, přilijeme sój. nápoj a postupně vmícháváme mouku a kypřící prášek. Zpracujeme na hladké těsto. Ze dvou třetin těsta vyválíme plát, který dáme na vymazaný a vysypaný plech. Marmeládu promícháme s vodou a rozetřeme na těsto. Ze zbývajícího těsta vyválíme plát a nakrájíme na tenké plátky. Z nich pak vytvoříme na koláči mřížky. Potřeme rozehřátým margarínem. Pečeme asi 20 minut.

autor :   Sean

BOCHÁNEK

- ingredience: 500g polohrubé mouky, rostlinný olej, 100 g cukru, kostka droždí, 300 ml sójového nápoje, vanilkový cukr, špetka soli, nasekané mandle, rozinky nebo jiné sušené ovoce (fíky, datle, meruňky, švestky…)

- Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 5 PL (pol. lžíce) vlažného soj. Mléka a necháme vzejít kvásek. Postupně přidáme vše ostatní a vypracujeme těsto. Z těsta uděláme bochánek na dáme na vymazaný plech. Posypeme mandlemi, necháme vykynout, upečeme. Z těsta též možno udělat vánočku.

autor :   Sean

OVOCNÝ DORT

- ingredience: 300 g hladké mouky, 150 g změklého margarínu, sój. nápoj, špetka soli, kypřící prášek, vanilkový cukr, vanilkový cukr, 100 g cukru, vanilkový pudink, ovoce (jahody, maliny, borůvky… dle chuti), ovocná marmeláda

- Z mouky, margarínu, sój. nápoje, kypřícího prášku, vanilkového cukru, cukru a špetky soli vypracujeme těsto. Vlijeme do vymazané a vysypané formy, vytvarujeme zvýšené okraje (bude se tam dávat pudink) a upečeme. Po upečení a vychladnutí těsta ho překlopíme na talíř. Do korpusu vlijeme pudink. Na něj naklademe ovoce. V rendlíku ohřejeme marmeládu a ovoce na koláči jí přelijeme. Necháme ztuhnout.

autor :   Sean

MERUŇKOVÝ KOLÁČ S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

- ingredience: 300 g hladké mouky, sój. nápoj, 100 g cukru, kypřící prášek, vanilkový cukr, meruňkový kompot, čokoládová poleva (veganská, v pášku)

- Z mouky, sój. nápoje, cukru, kypřícího prášku a vanilkového cukru umícháme těsto. Vlijeme na vymazaný a vysypané plech. Na těsto naklademe půlené kompotované meruňky a pečeme. Polevu v prášku smícháme s trochou vody. Po upečení a vychladnutí koláč polijeme čokoládovou polevou. Necháme ztuhnout.

autor :   Sean

MANDLOVÉ BISKVITY

- ingredience: 500 g hladké mouky, kypřící prášek, 150 g cukru, vanilkový cukr, 350 g margarínu, kakao, nahrubo nasekané madle.

- Z mouky, cukru, kypřícího prášku, vanilkového cukru, a margarínu umícháme těsto (můžeme přidat trochu vody nebo sój. nápoje). Rozdělíme a jednu polovinu dáme stranou. Do druhé poloviny vmícháme kakao a mandle a dobře zpracujeme – uděláme váleček o průměru asi 2 cm. Váleček rozdělíme na několik (2-3) dílků o délce asi 30 cm. Z druhé poloviny, kterou jsme měli stranou, vyválíme plát a rozdělíme ho na stejný počet dílků(2-3) jako válečky. Válečky potom pečlivě zabalíme do jednotlivých plátů. Šišky necháme přes noc v chladničce. Druhý den nakrájíme na 1 cm plátky a pečeme na plechu s pečícím papírem

autor :   Sean

ČOKOLÁDOVO - VLOČKOVÝ PUDING

- ingredience: 3 lžice ovesných vloček, 1/2 litru vody, hroznový cukr, na ozdobu: ovoce, rozinky,..

- Příprava je stejná, jako u normálního pudingu, jen základem, místo mléka jsou převařené vločky až na bílou pěnu (nejlépe propláchnuté vločky min. 1h. nechat předem ve vodě) , kdy se pak vlije v trošce rozmíchaný puding (zat. jsem našla jedině čokoládový), po chvilce povaření vlijeme do keramické misky, podle chuti posypeme navrch ovocným cukrem, dochutíme ovocem,...
tipy: kdo má rád více tuhý p., může dát 4-5 lžic vloček, pokud nebudem stálé míchat, vytvoří se hrudky okamžitě, než u běžného mléka)

Snad Dobrou chuť ;-)

autor :   eglantine1

BUBLANINA

- ingredience: 2,5 hrnku polohrubé mouky pšeničné, 1 hrnek přírodního (nerafinovaného) cukru (případně polobílého či bílého cukru krystal), 1/2 hrnku rostlinného oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 1/2 hrnku sojové mouky, špetka soli, cca 1,5 hrnku vody (dle potřeby)

- V míse smíchej všechny sypké suroviny, přidej olej, vodu. Vypracuješ těsto, které by mělo mít řidčí konzistenci. Pečeš ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Hotovou bublaninu poznáš tak, že se nelepí na zapíchnutou špejli.

Taky se může přidat ovoce.

autor :   Helsi

MRKVOVÉ CUKROVÍ / lze použít jako vánoční/

- ingredience: 400g hl.mouky, 250g tuku, 200g syrové strouhané mrkve, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce vody

- vyválet na silnější plát, těsto se nelepí. Ještě teplé obalujeme v cukru.

autor :   Kamila

PUDINK Z JÁHEL

- ingredience: 1 hrnek uvařených jáhel – dle návodu, 1 hrnek ovoce-syrového možno i zavařeného, 1 hrnek sojového mléka, sůl, 2 lžíce ječmeného sladu, 2 lžíce maizeny

-vodu se solí, ovocem a sladem uvést do varu a za stálého míchání přilijeme maizenu rozpuštěnou v trošce vody. Krátce povaříme, vmícháme jáhly a nalijeme do misek vypláchnutých vodou.Zdobíme ovocem, karobem, ořechy, kokosem - záleží na fantazii. Vhodné i pro malé děti /od 2 let/.

autor :   Kamila

BÁBOVKA     foto

- ingredience: vločky,olej,cukr krupice, vanilkový cukr, hrubá mouka, prášek do pečiva, sojové mléko, kakao, ceres

- Asi tři až čtyři deci vody uvedeme do varu, vsypeme jeden hrníček vloček a necháme vyvařit, dokud nám tekutina nezhoustne šlemem. Scedíme, vločky ještě řádně přes cedník vymačkáme a šlem necháme vychladnou. Zvlášť do misky nalijeme jeden hrníček rostlinného oleje a utřeme s jedním hrnečkem cukru krupice a jedním vanilkovým cukrem. Přidáme šlem (chtělo by to 0,5-1 hrníček) a rozmícháme, dále přidáme dva hrnky hrubé mouky a jeden prášek do pečiva, opět rozmícháme. Připravíme si hrníček sojového mléka, část vmícháme do těsta a část těsta vlijeme do ceresem vytřené a hrubou moukou vysypané formy (dejte si záležet hlavně na spodku formy) a do druhé části těsta nasypeme dvě polévkové lžíce kakaa, zbylé mléko, promíchneme a dolijeme do formy, dáme péct na 200 stupňů po dobu asi 45. minut. Necháme řádně vychladnout (nespěchejte) a formu obrátíme, bábovka nám za nějakou dobu sama vypadne, sypeme moučkovým cukrem.

autor :   Bob

MLÉČNÁ RÝŽE

- ingredience: rýže, sojové a kokosové mléko, obyčejný a vanilkový cukr, ovoce (ananas, broskev, jahody,...)

- Do litru sojového nápoje přidáme jednu, nebo dvě plechovky kokosového mléka, ochutíme normálním a vanilkovým cukrem, uvedeme do varu. Na toto množství přidáme asi tři pytlíky rýže a necháme vařit. Na konci přidáme ovoce jako třeba: ananas, broskev, jahody …. podle potřeby dochutíme cukrem a můžeme přilít malinko nálevu z ovoce a sirup

autor :   Bob